Co je kašel

Navzdory svému nezdravému a nepříjemného zvuku je kašel životně důležitou obrannou funkcí organismu. Často si ani neuvědomujete, že zakašlete nejméně jednou či dvakrát za hodinu, abyste si očistili hrdlo a dýchací cesty od hlenu a odumřelých buněk. Kašel působí obtíže, jen když je nekontrolovatelný, vyvolaný drážděním z okolí nebo infekcí dýchacích cest.

Kašel může být suchý, neproduktivní, to znamená, že neodstraňuje hlen z dýchacích cest, nebo vlhký a produktivní; při něm se vykašlává hlen a v něm obsažené dráždivé látky a bakterie.

Když se do dýchacího ústrojí dostane nějaká dráždivá látka, citlivé receptory v dolních i horních dýchacích cestách začnou produkovat hlen ve větším množství. To podráždí nervová zakončení a vyvolá pochod, který vyvrcholí kašlem – násilným vypuzením vzduchu a hlenu z dýchacích cest do úst. Tuto obrannou reakci mohou způsobit nejrůznější příčiny. Bakterie nebo viry, které například vyvolávají chřipku nebo běžné nachlazení, způsobují nadprodukci hlenu a následný kašlací reflex; dochází k tomu často v noci, když se vyprazdňují vedlejší nosní dutiny.

Astma, bronchitida, senná rýma a látky znečisťující prostředí, cigaretový kouř nebo chemikálie – to vše jsou další příčiny kašle. Rovněž některé trávicí poruchy mohou vyvolat kašel, zvláště u malých dětí; je to především gastroezofageální reflux, při němž se dostává žaludeční obsah ze žaludku do horní části jícnu a způsobí dráždění dýchacích cest. Kašel také vyvolávají některé léky, například snižující krevní tlak. Dlouhotrvající kašel může být příznakem nádoru plic, zánětu hlasivek nebo přítomnosti tekutiny v plících při srdečním selhávání.

Další informace ke kašli najdete na serveru Abeceda Zdraví, odkud je převzat výše uvedený úryvek článku.